Dit specialisatiejaar is zeer praktijkgericht. Je wordt opgeleid tot een vakman/-vrouw die in de haven kan ingezet worden voor verschillende opdrachten. Onderhoud en werkzaamheden aan vorklift, kranen, vrachtwagens, straddle carrier, reach stacker, …

Je leert de verschillende hijs- en hefwektuigen gebruiken, lassen en elektrische schema’s lezen, tekenen en maken. De basisbegrippen uit de fysica en de mechanica, de autotechniek en de elektriciteit, de hydraulica en de pneumatica worden je al doende bijgebracht. Je leert zowel over compressoren, pomptechnieken, boordapparatuur, generatoren ,verlichtingscircuits, ... als over onderstellen (chassis, ophanging, remmen), motoren (diesel), brandstofpompen, LPG. Tijdens de vele praktijkuren en stages leer je bovendien je werk plannen en organiseren.

De leerlingen van scheeps- en havenwerk maken een geïntegreerde proef (GIP).

Om kennis te kunnen maken met de bedrijfscultuur, hebben de leerlingen van dit eindjaar een stageperiode van 2 maal 2 weken.

Wat kan de leerling behalen na de 3de graad
- Diploma van secundair onderwijs Scheeps- en havenwerk

lessentabel 3de graad bso specialisatiejaar scheeps- en havenwerk

Vooropleiding
De logische vooropleiding is de 3de graad auto.

 

Wat na?
Na deze richting kan je gaan werken. Na het beëindigen van dit specialisatiejaar kan je o.a. de volgende beroepsactiviteiten uitoefenen :

  • Brug- en sluiswachter
  • Lader - losser
  • Matroos binnenscheepvaart
  • Schipper - stuurman binnenvaart
  • Werktuigkundige scheepvaart

Indien je in het bezit bent van het attest bedrijfsbeheer, behoort zelfstandige tot de mogelijkheden.

Verder studeren kan eventueel ook. Bacheloropleidingen kunnen aangevat worden, hoewel deze studies niet voor de hand liggend zijn na een beroepsopleiding.

SMARTSCHOOL

Smartschool Eerste Graad
gitok1.smartschool.be

Smartschool Bovenbouw
gitok2.smartschool.be