2de graad dubbele finaliteit

1. De dubbele finaliteit in beeld

3. Lessentabellen

Klik om te vergroten

Downloads

3. Profiel van de studierichtingen

3.1 Elektromechanische technieken

Richting

Er hangt spanning in de lucht wanneer elektriciteit en magnetisme bij elkaar komen. Dat is net wat deze richting combineert. Wiskunde, wetenschappelijke kennis en vaardigheden leer je onderzoeken door het te bekijken vanuit de STEM-vakken elektriciteit-elektronica en mechanica.

Je maakt kennis en leert het technologisch proces helemaal doorgronden. Je technologische vaardigheden zullen worden aangescherpt en ontwikkeld zodat de elektromechanica geen geheimen meer voor je zal hebben.

Als woorden zoals automatisatie, industriële elektrische installaties, programmeerbare sturingen, elektropneumatica, (de)montage technieken, onderhouds- en diagnosetechnieken je als muziek in de oren klinken, zal je zeker je ding vinden in deze richting.

Deze richting combineert theorie en praktijk. Je kan dus verder studeren of gaan werken.

Doorstroompakketten in Elektromechanische technieken

In de tweede graad Elektromechanische technieken voorzien we doorstroompakketten omdat deze richting voorbereidt op drie verschillende richtingen in de derde graad. Op deze manier hebben de leerlingen de kans om zicht te krijgen op wat de vervolgrichtingen in de derde graad inhouden.

Wat kan je verwachten in de verschillende doorstroompakketten?

Tijdens het doorstroompakket Koel- en warmtetechnieken zal je kennis maken met de werking van verwarmingstoestellen, warmtepompen en ventilatietechnieken. We leren je de nodige basistechnieken rond klimatisatie en woningcomfort. 

Het doorstroompakket elektromechanische technieken laat je aan de hand van kleine projecten proeven van leerstofonderdelen die behandeld zullen worden in de 3de graad. We laten je proefondervindelijk kennismaken met de basisprincipes van: motorschakelingen (aansturen van transportband, poorten, …), lichtsturingen (met smartphone en spraaktechnologie) en regel- en stuurprocessen (waterniveau-regeling). 

Tijdens het doorstroompakket Autotechnieken introduceren we jou in de wondere wereld van de autotechniek. Er komt veel meer bij kijken dan enkel en alleen een klassieke verbrandingsmotor in de sterk evoluerende autowereld. De auto’s worden steeds meer elektrisch en digitaler en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen die autobanden ineens beginnen draaien als we het gaspedaal indrukken? Hoe geraken we van benzinepomp naar autostrade? Kom het antwoord op deze en nog meer vragen ontdekken bij ons in de garage!

Toekomst

Elektromechanische technieken stoomt je op Gitok bovenbouw klaar om in de 3e graad te kiezen tussen volgende richtingen:

  1. Autotechnieken
  2. Elektromechanische technieken
  3. Koel- en warmtetechnieken

Deze opleidingen bereiden je enerzijds voor op het functioneren op de arbeidsmarkt. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om door te stromen naar een vervolgopleiding en/of het hoger onderwijs.

Na al deze richtingen kan je een specifieke Se-n-Se-richting, een graduaatsopleiding of een professionele bachelor volgen die verwant is aan de opleiding op Gitok.

3.2 Houttechnieken

Richting

Heb je een hart voor hout en maakt de geur van houtschilfers je enthousiast? Dan is de richting Houttechnieken misschien wel wat jij zoekt. Deze richting combineert theorie en praktijk. Je leert om vanuit een concept een ontwerp te maken in 3D om uiteindelijk tot een afgewerkt product te komen. Je ontwikkelt een stevige theoretische en praktische achtergrond om constructies te realiseren volgens de nieuwste technologische methodes.

Je zal oog ontwikkelen voor het technisch proces en de kwaliteit van je ontwerpen en uitvoeringen leren bewaken. Ook de nieuwe technologieën zullen voor jou geen geheimen meer hebben. Je zal met trots kijken naar je constructies en projecten.

Je leert in deze opleiding verder te kijken. Zorg voor het milieu, zorg voor een veilige en een goede ergonomische houding evenals ecologisch ontwerpen komen hier aan bod.

Deze richting combineert theorie en praktijk. Je kan dus verder studeren of gaan werken.

Toekomst

Houttechnieken stoomt je klaar om op Gitok bovenbouw in de 3e graad door te stromen naar Houttechnieken.

Na je secundaire opleiding kan je kiezen voor een hogere studie zoals Graduaat in het bouwkundig tekenen, Ecotechnologie, Houttechnologie,… of je kan onmiddellijk aan de slag in één van de vele jobs binnen de houtsector.

3.3 Mechanische technieken

Richting

Heb je altijd al willen weten hoe de dingen werken? Haal je graag objecten uiteen en krijg je ze terug in elkaar en werken ze dan nog? Dan is Mechanische technieken misschien wel echt jouw ding.

In dit mechanische traject leer je al onderzoekend en met voorbeelden uit de praktijk inzichten in de wiskunde en wetenschappen doorgronden. Mechanica, materialenleer en de wetten van de thermodynamica zullen voor jou geen geheimen meer hebben. Er zal gewerkt worden rond technologische vaardigheden door kennis te maken met de wereld van CAD/CAM, verspanende technieken, niet- verspanende technieken en (de)montagetechnieken.

Deze richting combineert theorie en praktijk. Je kan dus verder studeren of gaan werken.

Profiel

  • Je bent sterk in het leren binnen de concrete contexten
  • Je verdiept en overstijgt de praktische zijde door theoretische inzichten en concepten te verwerven.
  • Je verdiept je in het ontwerpen en realiseren van producten in ferro-, non-ferro- en kunststofmaterialen.
  • Via een CAD/CAM-toepassing modelleer en vervaardig je werkstukken met een computergestuurde vormgevingsmachine.
  • Je bent nieuwsgierig om de toegepaste technieken en processen technologischwetenschappelijk te onderbouwen.

Toekomst

Mechanische technieken stoomt je klaar om op Gitok bovenbouw in de 3e graad door te stromen naar Mechanische vormgevingstechnieken.

Na deze opleiding kan je verder studeren voor o.a. Meettechnieker, Industrieel uitvoeringstekenaar, Industrieel productontwerpen,… je kan ook direct aan de slag op de arbeidsmarkt.