2de graad doorstroomfinaliteit

1. De doorstroomfinaliteit in beeld

3. Lessentabellen

Klik om te vergroten

Downloads

3. Profiel van de studierichtingen

3.1 Natuurwetenschappen

Richting

Zoals de naam weergeeft zijn alle wetenschappen die je helpen de natuurlijke wereld te onderzoeken en te begrijpen vertegenwoordigd in de richting Natuurwetenschappen. De vakken biologie, chemie, fysica en wiskunde staan hierbij centraal in een traject dat je een brede en domeinoverschrijdende basis meegeeft. Je onderzoekt zowel de levende als niet-levende materie binnen deze exacte wetenschappen. Je krijgt een algemene, brede vorming mee waar probleemoplossend denken centraal staat.

Natuurwetenschappen is een zeer wetenschappelijk-theoretische studierichting en vraagt dus een goede studiementaliteit. We brengen je de nodige onderzoekscompetenties bij om later verder te studeren.

Toekomst

Natuurwetenschappen stoomt je binnen Gitok bovenbouw klaar voor de 3e graad Wetenschappen-Wiskunde. Ook de andere doorstroomrichtingen zijn uiteraard mogelijk.

Deze opleiding bereidt je voor op verder studeren aan een hogeschool of universiteit. Tal van wetenschappelijke bachelor- en masteropleidingen zoals Onderwijswetenschappen, Biomedische wetenschappen, Geneeskunde,… behoren tot de mogelijkheden.

3.2 Technologische wetenschappen

Richting

In onze maatschappij is technologie niet meer weg te denken. In de richting Technologische wetenschappen volg je niet enkel hoogtechnologisch onderwijs, maar krijg je ook een bredere algemene basis mee. De nadruk ligt op de samenhang tussen wetenschap en technologie. Vandaar dat ze ook de STEM-stempel krijgt.

Je gaat in deze richting aan het werk binnen de domeinen mechanica, elektriciteit-elektronica en dynamica. Je wordt voorbereid om concepten en ideeën  te bedenken en te ontwikkelenv, maar ook je vaardigheden in het modelleren en engineeren worden gestimuleerd.

Technologische wetenschappen is een zeer theoretische studierichting en vraagt dus een goede studiementaliteit. Door vooral te werken met theoretische leerinhouden en hoe je deze moet verwerken, word je optimaal voorbereid op verdere studies.

Toekomst

Technologische wetenschappen stoomt je binnen Gitok bovenbouw klaar voor 3 richtingen in de 3e graad:

  1. Technologische wetenschappen en engineering,
  2. Mechatronica,
  3. Informatie- en communicatiewetenschappen.

Ook de andere doorstroomrichtingen zijn uiteraard mogelijk.

Al deze opleidingen bereiden je voor op verder studeren aan een hogeschool of universiteit. Tal van wetenschappelijke en toegepaste bachelor- en masteropleidingen behoren vervolgens tot de mogelijkheden.

Vanuit Informatie- en communicatiewetenschappen kan je o.a. Digital design en development, Computerwetenschappen, Digital arts and entertainment,…
Mechatronica leidt je o.a. naar Elektromechanica, Idustrieel productontwerpen, Ingenieur,…
Na Technologische wetenschappen en engineering op Gitok ben je klaar voor o.a. Productontwikkeling, Nautische wetenschappen, Ingenieur,…

Doorstroompakketten

Leerlingen die Technologische wetenschappen kiezen, moeten na de 2de graad een studiekeuze maken naar de 3de graad. De logische vervolgopleidingen zijn Technologische wetenschappen en engineering, Mechatronica en Informatica- en communicatiewetenschappen. Om de leerlingen te helpen met die studiekeuze naar de derde graad, hebben we ervoor gekozen om doorstroompakketten te voorzien in de 2de graad. Het is de bedoeling dat de leerling door het volgen van de pakketten inzicht krijgt in wat de richting in de 3de graad zal inhouden. 

Elke leerling volgt verplicht de doorstroompakketten in modules van 1/3de van een schooljaar in een doorschuifsysteem. Tijdens de doorstroompakketten worden ook leerplandoelstellingen behaald en er worden dus evaluaties afgenomen. 

Wat kan je verwachten in de verschillende doorstroompakketten?

Tijdens dit doorstroompakket maken jullie kennis met basisonderdelen uit de Mechatronica: We gaan onder andere aan de slag met het berekenen en tekenen van onderdelen in Inventor. Het opstellen en uitmeten van elektrische/elektronische schakelingen, IOT, … Ook bestuderen we de basisprincipes uit de pneumatica en hydraulica en leren we het programmeren van de PLC, industriële robot, …

Heb je aanleg voor logisch denken, probleemoplossend denken en handelen? Zou je graag meer weten over hoe een computer denkt of hoe een website wordt ontwikkeld? Tijdens het doorstroompakket van Informatica- en communicatiewetenschappen kom je dat te weten en leer je zelf softwareprogramma's ontwikkelen.

Wil jij hedendaagse problemen uit de wereld helpen door wiskundig onderbouwde oplossingen te bieden? Dan zit je bij Technologische wetenschappen en Engineering aan het goede adres. Je bedenkt mechanische, elektrische en elektronische oplossingen door wiskundige vergelijkingen te gebruiken in combinatie met teken- en rekensoftware. Programmeren van een prototype hoort er ook bij!

3.3 Bouwwetenschappen

Richting

Bouwen aan de wereld van morgen is in deze richting soms zelfs letterlijk te nemen. In deze richting wordt een brede algemene vorming gecombineerd met wetenschappelijk denken en onderzoeksvaardigheden. Je bekijkt de wereld vanuit eenbouwkundig denkkader, door het onderzoeken van technologische wetenschappen, bouwmaterialen, bouw- en houtconstructies en projectenstudies.

Er wordt vooral gewerkt aan het conceptueel denken en topografische vaardigheden. Je leert werken met digitale technologieën bij het modelleren van bouwknopen en bouwprojecten van BEN- en passiefprojecten. Er is in deze richting oog voor innovatie: hoe kunnen we beter, mooier, zorgzamer bouwen door bijvoorbeeld circulair te ontwerpen?

Bouwwetenschappen is een zeer theoretische studierichting en vraagt dus een goede studiementaliteit. Door vooral te werken met theoretische leerinhouden en hoe je deze moet verwerken, word je optimaal voorbereid op verdere studies.

Toekomst

Bouwwetenschappen stoomt je klaar voor de 3e graad Bouw- en houtwetenschappen op Gitok bovenbouw. Ook de andere doorstroomrichtingen zijn uiteraard mogelijk.

Deze opleiding bereidt je voor op verder studeren aan een hogeschool of universiteit. Verschillende wetenschappelijke en toegepaste bachelor- en masteropleidingen verwant aan de studierichting behoren tot de mogelijkheden zoals Vastgoed, Ecotechnologie, Architectuur,…

4. Doorstroompakketten

Om de leerlingen in onze doorstroomrichtingen (Natuurwetenschappen, Technologische wetenschappen en Bouwwetenschappen) te helpen met hun studiekeuze naar de derde graad, hebben we ervoor gekozen om doorstroompakketten te voorzien in de tweede graad. Natuurwetenschappen en Bouwwetenschappen hebben een logisch vervolg in de derde graad, maar leerlingen die Technologische wetenschappen kiezen, moeten in de derde graad een keuze maken uit Technologische wetenschappen en engineering, Mechatronica en Informatie- en communicatiewetenschappen. Aangezien al deze richtingen tot de doorstroomfinaliteit behoren, hebben we ervoor gekozen om de doorstroompakketten in alle drie de richtingen aan te bieden.

Concreet:

Elke leerling van de doorstroomfinaliteit kiest in het derde middelbaar 2 verschillende pakketten die hij/zij zal volgen.
Het is de bedoeling dat de leerling door het volgen van een pakket inzicht krijgt in wat de richting in de derde graad zal inhouden. 

Er zijn in totaal 5 doorstroompakketten in het derde jaar van de doorstroomfinaliteit.

In het vierde middelbaar zijn er enkel nog verplichte doorstroompakketten in Technologische wetenschappen. De leerlingen maken hier geen keuze meer, maar volgen de drie pakketten die voorbereiden op de vervolgrichtingen in de derde graad.

Indien blijkt dat er te weinig leerlingen voor een specifiek pakket kiezen, kan het zijn dat we dit (in overleg met de leerling) niet inrichten. Dat is omdat we afhankelijk zijn van de middelen (lesuren) die de overheid ons geeft en we deze uiteraard zo rendabel mogelijk willen aanwenden.

Wat kan je verwachten in de verschillende doorstroompakketten?

Tijdens dit doorstroompakket maken jullie kennis met basisonderdelen uit de Mechatronica: We gaan onder andere aan de slag met het berekenen en tekenen van onderdelen in Inventor. Het opstellen en uitmeten van elektrische/elektronische schakelingen, IOT, … Ook bestuderen we de basisprincipes uit de pneumatica en hydraulica en leren we het programmeren van de PLC, industriële robot, …

Heb je aanleg voor logisch denken, probleemoplossend denken en handelen? Zou je graag meer weten over hoe een computer denkt of hoe een website wordt ontwikkeld? Schrijf je dan in voor het doorstroompakket van Informatie- en communicatiewetenschappen en leer zelf softwareprogramma's ontwikkelen.

Wil jij hedendaagse problemen uit de wereld helpen door wiskundig onderbouwde oplossingen te bieden? Dan zit je bij Technologische wetenschappen en Engineering aan het goede adres. Je bedenkt mechanische, elektrische en elektronische oplossingen door wiskundige vergelijkingen te gebruiken in combinatie met teken- en rekensoftware. Programmeren van een prototype hoort er ook bij!

Tijdens het doorstroompakket Bouw- en houtwetenschappen zal je onder andere een ruimte op de juiste manier leren opmeten. Ook zet je de eerste stappen binnen het tekenprogramma Autocad (2D en 3D). Dit  tekenprogramma gebruik je om je opmeting om te zetten naar een digitaal plan, dat dient als basis voor het maken van een maquette van deze ruimte. De lasercutter, 3D-printer alsook je manuele vaardigheden komen hier aan bod. Dit alles met een bouwkundige achtergrond tijdens onze lessen en op uitstap.

Bij het doorstroompakket Wetenschappen-wiskunde wordt er gebruik gemaakt van wetenschappelijke methoden zoals observeren, experimenteren en beschrijven. Zo kunnen we op een adequate wijze zoeken naar antwoorden op fundamentele vragen. Het geeft ons een beter inzicht in ons zelf en de wereld rondom ons, want deze wetenschappelijke kennis kan men toepassen in bijvoorbeeld (dieren)geneeskunde, industrie, milieu, forensisch onderzoek en zoveel meer.